Geschiedenis

Stukje geschiedenis van Scouting Abcoude Van zusterhuis tot Ark De geschiedenis van het onderkomen van Scouting Abcoude begint in september/oktober 1952. Scouting Abcoude (Welpen en Zeeverkenners van de Cosmas en Damianusgroep Abcoude) werd toen opgericht onder leiding van de RK-kerk te Abcoude en de bijeenkomsten werden gehouden op de zolder van het klooster (zusterhuis) in de Kerkstraat, waar nu het Kloosterhof is. De Welpen draaiden daar hun opkomsten het hele jaar door en de Zeeverkenners alleen in het winterseizoen. Zeeverkenners kregen de beschikking over een rieten blokhut op het Hogebomeneiland op de Vinkeveense plassen. Deze rieten blokhut deed voorheen dienst als schuilgelegenheid en dagonderkomen voor turfstekers aldaar. Na enkele jaren verhuisden de Welpen van het zusterhuis naar de oude kapel bij de pastorie van de RK-kerk. Dit was ruimer en toegankelijker. Rond 1973 werd dit gesloopt om plaats te maken voor het huidige Trefpunt. Er werd uitgeweken naar een nieuwe locatie. Dit was op het oude voetbaltrainingsveld, gelijk achter de RK-kerk, waar nu de wijk Achter de Kerken is. Met de aanschaf van een oude fietsenstalling welke iets hoger werd opgebouwd, had Scouting Abcoude weer een onderkomen. Dit duurde tot eind jaren zeventig, want de wijk Achter de Kerken zou gebouwd gaan worden. De Welpengroep en deels de Zeeverkenners hebben toen een paar jaar een wisselend onderkomen gehad, zo werd er gebruik gemaakt van een bouwkeet aan het einde van de Piet van Wijngaerdtlaan, van onbewoonbaar verklaarde woningen achter een van de winkels in de Hoogstraat en ook een oude kippenschuur deed dienst als onderkomen. Het werd dus tijd om een goed onderkomen te krijgen voor Scouting Abcoude.

De heer Pander heeft zijn ark geschonken aan Scouting Abcoude. En sindsdien hebben wij een prachtige locatie op de Horn. Onze naam, Pandergroep Scouting Abcoude, is dan ook ten ere aan de heer Pander.